Een klein momentje a.u.b.
search

Ton Vreeken Vreeken's Zaden

“Altijd op zoek naar nieuwe zaden, bollen of planten en dit delen met jou! Bij Vreeken’s Zaden op Voorstraat-West worden je kweekdromen werkelijkheid!”

Wie: Ton Vreeken, eigenaar
Wat: Een gezellige tuinwinkel, gespecialiseerd in zaden voor de teelt van vele groenten en bloemen
Waar: Voorstraat 448

Aan het eind van de Voorstraat vind je een winkel waar al sinds 1926 zaden worden verkocht. Bij Vreeken’s Zaden zien klanten al hun kweekideeën werkelijkheid worden. Je vindt er alles op het gebied van groentes en bloemen. Van een groot assortiment zaden tot het mooiste tuingereedschap en van de leukste vogelhuisjes tot een bibliotheek aan kennis! Stap binnen in de wondere wereld van de zaden!

Tuinbonenstudie
Vreeken’s Zaden kent een lange geschiedenis en deed al zaken in Dordrecht toen er op de Voorstraat nog auto’s reden en foto’s in zwart-wit werden afgedrukt. In 1926 werd het pand op de Voorstraat gekocht en het familiebedrijf is er nooit meer weggegaan. Ton Vreeken is de vierde generatie en is al vanaf zijn 18de werkzaam in de winkel. Leren kon Ton toentertijd goed, maar zin in studeren had hij niet. Handel daarentegen vond hij fascinerend! De in- en verkoop van zaden, het contact met de klanten, daar werd Ton blij van en dus bleef hij in de winkel. In de weekenden leerde hij van zijn vader alles over de groenten die er in de winkel werden verkocht. “Op zaterdagvond zaten we samen aan de keukentafel en bespraken we bijvoorbeeld alles wat we wisten over de tuinboon. Zo heeft mijn vader zijn kennis aan mij overgedragen en heb ik geleerd om het vak inhoud te geven.” Op 25-jarige leeftijd nam Ton de zaak over. Het harde werken begon en dat is nooit meer overgegaan. Het telen van groenten en bloemen is zijn passie geworden en die draagt Ton nu dagelijks met veel plezier over aan zijn klanten.

Online en offline
Vreeken’s Zaden is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 25 medewerkers en beschikt over een groot en bijzonder assortiment zaden. Dagelijks snuffelen vele mensen tussen de ruim 5000 soorten die er te vinden zijn en ontdekken mensen nieuwe bloemen en planten voor in de tuin. Niet alleen in de winkel is er veel bezoek, ook online wordt er goed gewinkeld. In heel Nederland (en daarbuiten) weet men Vreeken’s Zaden te vinden. In 2000 deed Ton de briljante zet om een webshop te openen waardoor de winkel toegankelijk werd voor een nog breder publiek.

Beestjes in de tuin
Omdat het plaatje op het etiket natuurlijk wel werkelijkheid moet worden, deelt Ton samen met zijn collega’s veel kennis. In de winkel en via een nieuwsbrief wordt er met ruim 50.000 klanten kennis gedeeld. Ton heeft daarbij een belangrijk doel. “Ik vind het belangrijk dat mensen hun tuin benaderen als een levend organisme, niet als een steriel gebeuren.” Dat klinkt misschien een beetje oubollig, maar dat is het zeker niet! Biologisch tuinieren is helemaal van nu. Of je nu een grote landelijke tuin hebt of een klein stads dakterras, iedereen kan tuinieren! Ton vertelt dat het belangrijk is om dingen te leren, maar vooral om te begrijpen hoe de levende organismes in je tuin werken. “Sommige mensen weren alle insecten uit hun tuin, maar dat is helemaal niet nodig. Lieveheersbeestjes en oorwormen eten ijverig veel luizen. Als je eenmaal snapt hoe de natuur werkt is dat heel erg leuk en heb je helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig.”

Explore
De producten van Vreeken’s Zaden zijn bijzonder en dat komt onder andere door de mooie samenwerkingen en contacten die Ton heeft opgebouwd. “Een deel van de producten houden we zelf in stand, maar we werken ook samen met zo’n 300 verschillende kwekers die zaden voor ons kweken. Daarnaast sturen klanten ons regelmatig een interessante oogst op en ruilen we dit onderling voor iets anders.” Een voorbeeld van zo’n bijzondere samenwerking is die met Botanical Explorer Joseph Simcox. Hij reist de hele wereld over, op zoek naar eetbare vruchten, zaden en planten. “Door deze samenwerking halen we bijzondere producten in de winkel zoals een rode komkommer. Het zorgt Al deze contacten zorgen voor nieuwe toevoegingen aan ons assortiment en dat is heel erg opwindend. Ik kan er uren over praten!” aldus Ton. De producten van Vreeken’s Zaden zijn niet alleen bijzonder, maar ook van hoge kwaliteit. Om deze kwaliteit te waarborgen worden alle zaden jaarlijks op hun kiemkracht getest.

Liefde voor de binnenstad
De Voorstraat is de thuishaven van meester zadenkenner Ton. Niet alleen zijn winkel zit er, hij woont zelf boven de winkel. Het historische pand ademt de geschiedenis van de familie Vreeken en op het dakterras staan verschillende planten, zoals een vijgenboom en een mooie eucalyptus. “Ik ben verknocht aan de mooie oude panden in de binnenstad, ik zou er nooit weg willen.” Ton heeft de Voorstraat West door de jaren heen zien veranderen. Hij heeft met Vreeken’s Zaden een stabiele winkel, maar om hem heen gebeurde er veel. De laatste 5 jaar zijn er steeds meer leuke ondernemers bijgekomen. Ton is blij met de locatie waar hij zit en trots op het hippe straatje dat de Voorstraat West door de jaren heen is geworden.

Groei en bloei
Niet alleen op de Voorstraat zijn de zaden van Vreeken te vinden, ook in de markthal van Villa Augustus zijn de zaden te koop. Daarnaast zijn de veel groeiende en bloeiende resultaten van de zaadjes ook te vinden in de (moes)tuin van Villa Augustus! “We hebben voor een deel dezelfde klanten en het is leuk om te zien dat onze producten uitgroeien tot iets moois en zo op het bord van menig Dordtenaar belanden.” Ton komt er zelf graag, maar ook andere plekken in de stad bezoekt hij met veel plezier. Nieuwe horeca wordt altijd uitgeprobeerd en samen met zijn vrouw wandelt hij erg graag door de binnenstad. Ze genieten van de mooie panden en plekjes die Dordrecht te bieden heeft. Daarnaast is Ton een fervent theaterganger. Hij komt dan ook graag bij Kunstmin, maar ook bij de kleine toneelvereniging Inter Amicos.

Toekomst
Pionieren en nieuwe dingen ontdekken, dat is waar Ton goed in is en wat hij het liefste doet. Hij gaat gestaag mee met alle ontwikkelingen, maar loopt in de wereld van de zaden ook vaak voorop. Hij is een vraagbaak voor klanten, maar ook voor collega’s. Ton vindt het heel leuk om te zien dat ook steeds meer jongeren zich interesseren voor de teelt. Zijn doelgroep is breed, van jongeren met een tuin tot gepensioneerden die er nu pas de tijd voor hebben. Volgens Ton ben je een goede kweker als je met alle omstandigheden van iets kleins een goed product weet te brengen. Hij vindt het dan ook erg leuk om berichten te ontvangen van zijn klanten die vol trots laten zien hoe een zaadje uitgegroeid is tot een mooie plant waar van alles aan groeit.

Een belangrijke taak die Ton nog wel te wachten staat de komende jaren, is het vinden van een goede opvolger voor het bedrijf. Dat het geen familielid wordt, dat weet Ton al zeker. Maar wie zal de volgende zijn, die met zoveel passie en plezier aan het voortbestaan van Vreeken’s Zaden zal werken en het bedrijf wellicht nog verder op de kaart zet?!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts