Een klein momentje a.u.b.
search

Ben, Bas en Jolanda De stadsbranderij

‘Met een passie voor koffie staan we elke dag voor je klaar om de lekkerste huisgebrande koffie te serveren. Kom gezellig langs!’

Wie Ben, Jolanda en Bas, eigenaren
Wat Koffiebranderij, winkel en een plek om te genieten van heerlijke koffie, thee en andere lekkernijen
Waar Vriesestraat 75

Het is een warm welkom bij de Stadsbranderij op de Vriesestraat in Dordrecht. De geur van vers gebrande koffie, een heerlijk huiskamer gevoel en een professioneel kopje koffie van de familie Van der Stoep. Vader, moeder en zoon runnen samen de Stadsbranderij en hebben een plek gecreëerd om te genieten van heerlijke koffie, thee en andere lekkernijen.

Een koffie droom
Ondernemen is niet nieuw voor de familie. Jolanda en Ben hadden vroeger een woonwinkel in Hendrik-Ido-Ambacht en Breda, maar besloten hier mee te stoppen. Tijd voor een nieuwe uitdaging, en die bleek met koffie te maken te hebben. In 2010, toen de koffiehype nog redelijk pril was, besloten vader Ben en zoon Bas zich hier meer in te verdiepen. Met alle ontwikkelingen in de wereld van koffie, hun eigen ambitie en kennis bleek er voldoende ruimte voor een eigen koffiebranderij ‘Barista Service Nederland’. “We branden onze koffie zelf en dat doen we met respect voor het oude ambacht. Het is handwerk, daar komt geen computer aan te pas”, vertelt Bas.

Als een van de eersten in Nederland ontwikkelde de familie ook een mobiele espressobar. Bas knapte eigenhandig een oud Volkswagen busje op en bouwde hem om tot espressobar. Al snel toerde hij het hele land door om op een originele manier koffie te schenken op events, festivals en bedrijfsfeestjes.

De koffiebranderij en de mobiele espressobar zorgden voor een mooie portefeuille aan zakelijke klanten door het hele land. Wat er nog miste was een fysiek visitekaartje, een mooie plek voor de zakelijke en particuliere klant om de koffie te proeven. Niet veel later was de Stadsbranderij op de Vriesestraat een feit. Branderij en winkel ineen EN een heerlijke plek om te genieten van verse koffie, thee en taartjes!

Ontmoeting met de stad
Zelf komen Jolanda, Ben en Bas niet uit Dordrecht, maar inmiddels wonen ze er wel alle drie. Bas woont boven de zaak op de Vriesestraat en Jolanda en Ben wonen samen boven het kleine zusje van de Stadsbranderij, de Stadslekkernij, op de Voorstraat. “Dordrecht heeft een prachtige historische binnenstad met mooie panden en daar wonen we met heel veel plezier!”

De familie vertelt dat ze best even aan de stad hebben moet wennen. “De opstart was soms moeizaam, maar we hebben de stad en de Dordtenaren door de jaren heen goed leren kennen en inmiddels in ons hart gesloten. We hebben een hele loyale klantenkring opgebouwd en mensen komen vaak gezellig even bij ons langs.” Ben vertelt lachend dat ‘koffie’ typisch een onderwerp is waar iedereen wel wat van vind. “(bijna) Iedereen drinkt het, het is herkenbaar en klanten denken vaak aan ons! Soms neemt iemand voor ons koffie mee uit het buitenland, hoe leuk is dat!”

Huiskamergevoel
Daar waar de Stadsbranderij meer gericht is op het branden van verse koffie en het drinken van een ‘lekker bakkie’, is de Stadslekkernij een echte speciaalzaak voor thee en gebak. Inmiddels weten steeds meer inwoners de Stadsbranderij, maar ook de Stadslekkernij te vinden. Beide zaken staan bekend om het fijne huiskamergevoel. Het is goed te zien dat de familie een achtergrond heeft in woninginrichting, want beide zaken zien er heel gezellig en sfeervol uit. “We hebben er rekening mee gehouden dat klanten bij ons rustig kunnen zitten, of dat nu is om te studeren of te werken of met een vriendin bij te praten tijdens een lekkere high-tea. Of moeten we ‘high-koffie’ zeggen? Want bij de familie Van der Stoep mag je gewoon kiezen!”

Samenwerking in Dordt
De heerlijke koffie is tegenwoordig op nog veel meer plekken in Dordrecht te vinden. Bij verschillende bedrijven in de omgeving wordt de koffie geschonken. De droom van de familie is dat Barista Service Nederland, De Stadsbranderij en De Stadslekkernij zo goed blijven lopen als ze nu doen en het zou natuurlijk extra leuk zijn als nog veel meer horecagelegenheden in Dordrecht gebruik gaan maken van de koffie die door hen wordt gebrand! Ben, Jolanda en Bas werken met elkaar samen zoals het een echt familiebedrijf betaamt. Ieder deel van het bedrijf heeft zijn eigen ‘gezicht’. Zo zorgen ze ervoor dat de taken verdeeld zijn, maar ook dat een ieder kan doen waar hij of zij blij van wordt.

Favoriete plek
Als er niet gewerkt wordt bezoeken Ben, Jolanda en Bas graag andere Dordtse horecazaken. Het liefst wisselen ze deze af en bezoeken ze een nieuwe zaak. Daarnaast wandelen ze graag met de hond langs de rivier, maar ook door de binnenstad, langs de oude havens en de mooie panden. Ze zijn trots dat ze alle drie in een van die mooie historische panden mogen wonen.

We zijn veel te weten gekomen over de gastvrije en ondernemende familie en als laatste willen we natuurlijk nog weten hoe zij zelf het liefst hun koffie drinken. Daar hoeven ze niet lang over na te denken. Zoon Bas geniet het meest van een Dubbele Espresso, vader Ben van een Lungo en moeder Jolanda van een cappuccino. Koffie branden is een vak apart. “Het zit hem niet alleen in de juiste producten en hoe je de bonen brandt, maar zeker ook in hoe je de koffie zet! Bas vertelt lachend dat hij meteen proeft welke koffie hij drinkt en soms zelfs wie hem heeft gezet! Als dat geen vakmanschap is?!”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts