Een klein momentje a.u.b.
search

Myriam Hendrickx Distilleerderij Rutte

‘We werken met respect voor het oude ambacht en om dat te mogen doen in zo’n bijzonder pand maakt me enorm trots’

Wie Myriam Hendrickx, master distiller / directeur
Wat
 heerlijke gins en jenevers gedistilleerd volgens oud recept
Waar Vriesestraat 130

Bij Rutte worden sinds 1872 bijzondere gins, jenevers en likeuren gedistilleerd. Gasten kunnen ze zelf proeven en maken in de Proefkamer en in de winkel wordt jouw favoriete product mooi voor je ingepakt.

Distilleerderij Rutte is ‘the place to be’ voor de beste gins en jenevers. Van oudsher is het een familiebedrijf met een rijke historie. Vandaag de dag worden de oude recepten van de familie Rutte nog steeds geraadpleegd en wordt er met respect voor het oude ambacht gewerkt. Wie denkt dat het bedrijf in het stenen tijdperk is blijven hangen heeft het mis! Rutte staat op de kaart! Niet alleen in Nederland, ook internationaal. Met regelmaat bezoeken bartenders van over de hele wereld het historische pand aan de Vriesestraat om een kijkje in de keuken te nemen en kennis te maken met de mooie producten. Wie aan de andere kant van de wereld een hippe cocktail bestelt, heeft grote kans dat daar Dordtse Rutte in zit.

Hoe het avontuur begon
Myriam Hendrickx is directeur en master distiller bij Rutte. Ze heeft een achtergrond als levensmiddelentechnoloog en is altijd al geïnteresseerd geweest in dranken. Toen ze bij Rutte binnenstapte, zag ze direct de vele mogelijkheden van het bedrijf. Ze zei tegen John Rutte: ,,Weet je wat jij moet doen? Mij aannemen!” en zo begon haar avontuur.

John Rutte wat het laatste familielid die actief was binnen het bedrijf en Myriam zou van hem alle kneepjes van het vak leren. Helaas liep het anders toen John plotseling overleed. Even wist Myriam niet waar ze moest beginnen, maar dat veranderde na een grote schoonmaak op de zolder van het oude pand. Ze vond de administratie, zwart/wit foto’s, antieke spullen en oude recepten. Ze verdiepte zich in alle informatie en ontdekte het verhaal wat John Rutte haar niet meer had kunnen meegeven. ,,Inmiddels is het hele team van Rutte net zo enthousiast als zij en kunnen alle medewerkers het mooie verhaal vertellen”

Myriam heeft het pand (en de geschiedenis die er schuil gaat) opengesteld voor bezoekers. ,,We organiseren proeverijen, workshops en rondleidingen zodat iedereen kan meegenieten van ons mooie pand, de historie en ons product”. Er wordt met natuurlijke ingrediënten gewerkt en alleen de geur daarvan is al een bezoekje waard. Zelfs als je geen gin of jenever liefhebber bent!

Wat blijft komt nooit terug
Myriam is van origine geen Dordtse, maar na 30 jaar in Dordrecht te wonen voelt ze zich wel zo. Het werk bracht haar naar de stad en ze woont er met veel plezier. Als ze door de straten van de binnenstad loopt fantaseert ze vaak over hoe het er 150 jaar geleden uit moet hebben gezien. Hoe was het leven toen handel, wijn en de Biesbosch nog de belangrijkste elementen van de stad waren? Haar favoriete plekje in Dordrecht is het bankje op de Wolwevershaven, waar ze uren kan turen naar de schepen die voorbij komen. Op de grond staat de tekst van Dichter Jan Eijkelboom Wat blijft komt nooit terug. Myriam legt uit wat dit voor haar betekent. ,,Ik reis veel, daardoor waardeer ik bij thuiskomst des te meer wat ik had achtergelaten.”

Als Myriam het een dag in de stad voor het zeggen heeft zet ze de leuke zaken die Dordrecht rijk is dichter bij elkaar. ,,Alles zit verspreid door de stad. Bezoekers weten het vaak niet te vinden en dat is zonde.” Verder wil ze meer hogescholen in de stad vestigen. ,,Daarmee trekken we jongeren naar de stad en zijn er meer winkels, eet-en uitgaansgelegenheden nodig. Dit zorgt er voor dat Dordrecht een levendigere en nog gezelligere stad wordt. Wanneer Myriam internationale gasten op bezoek krijgt geeft ze altijd een rondleiding door te stad. ,,Iedereen is onder de indruk van onze ‘Poppenstad, er komen regelmatig veel leuke nieuwe zaken in Dordrecht bij. Toch laten wij internationale gasten nog steeds in Rotterdam overnachten voor het uitgaansleven en de cocktailbars die daar zijn. Dat zou ik graag anders zien!”

Rutte is van Dordrecht
Myriam werkt met haar team keihard om Rutte nog beter op de kaart te zetten, het is haar droom dat iedereen de bijzondere distilleerderij weet te vinden. Ondanks de Dordtse roots verbaast het Myriam dat veel Dordtenaren het bedrijf nog nog niet kennen. ,,Ik nodig iedereen uit om langs te komen, want Rutte is van Dordrecht en dat zal altijd zo blijven.”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts