Een klein momentje a.u.b.
search

Bea van Herwijnen Koning Koffie

‘Met een liefde voor koffie en Dordrecht is het voor mij elke dag thuiskomen bij Koning Koffie. Niets is mooier dan gasten te zien genieten van mijn zelfgebrande koffie en de huisgemaakte lekkernijen.’

Wie: Bea van Herwijnen
Wat: Koffie café met een heerlijk huiskamergevoel en de geur van pure koffie en versgebakken lekkernijen
Waar: Vriesestraat 146

Bij een bezoek aan de binnenstad van Dordrecht mag ‘the place to be’ voor lekkere koffie niet overgeslagen worden! Wie het knusse pandje van Koning Koffie binnenstapt wordt niet alleen verwelkomt door de vrolijke Bea en haar team, maar ook door de geur van vers gebrande koffie en zelfgebakken lekkernijen.

Koningin Koffie
De drijvende kracht achter Koning Koffie is de 31-jarige Bea. Geen koning, maar een Dordtse koningin koffie dus! Van jongs af aan zette Bea thuis al de koffie en toen ze in de horeca ging werken kreeg ze veel complimenten over haar heerlijke cappuccino’s. Zo kwam het dat Bea zich steeds meer ging verdiepen in de wondere wereld van koffie en ging dromen over een eigen koffie- en taartenwinkel. En nu vertelt ze zelf vol passie over de verschillende soorten bonen, koffie en koffievariaties en brandt ze zelfs haar eigen bonenmix.

In 2017 opende Koning Koffie haar deuren en ging Bea het avontuur aan. Een knus koffiecafé waar iedereen zich thuis voelt, niet wordt gehaast en verse producten centraal staan. Een zaak die bij haar past! Laagdrempelig en met een gezellig huiskamergevoel. De vintage kassa die pronkt aan de bar komt nog uit de oud Hollandse snoepwinkel van haar vader. “Dat huiskamergevoel, met ook elementen van vroeger voelt voor mij elke dag als opnieuw thuiskomen en dat zie je ook aan de verschillende mensen die zich hier welkom voelen. Van jonge gezinnen met kinderen tot aan ouderen die langskomen voor een praatje en van scholieren die huiswerk komen maken tot aan vriendinnen die gezellig komen bijkletsen. Met veel klanten bouw je een persoonlijke band op en dat is wat mijn werk zo leuk maakt”, aldus een trotse Bea.

De smaak van pure koffie
Bij Koning Koffie wordt de koffie vers gezet van zelf gebrande koffiebonen. Een vak apart en met liefde gemaakt door Bea. “Koffie zet je niet met haast en drink je niet met haast. Ik moet bekennen dat ik zelf bijna nooit ergens anders koffie drink, alleen uit beleefdheid!” vertelt Bea lachend. Voor de Stadsbranderij maakt ze een uitzondering, al kijkt ze dan wel stiekem even wie de koffie zet!

Naast de koffie zijn ook alle andere producten op de kaart vers gemaakt. Elke dag staan er wisselende lekkernijen op het menu, zoals verse appeltaart of chocoladetaart en ook de lunchgerechten worden bereidt met verse ingrediënten. Het leuke is om elke keer weer je gasten te verrassen met iets lekkers en soms ook weer wat anders. “Van een van onze teamleden leer ik veel over het bereiden van glutenvrije, lactosevrije en vegan taartjes, zo kunnen we ook op dat gebied variëren. En hebben we voor ieder wat wils, dat blijft een mooie uitdaging en maakt het werk alleen maar leuker.”

Een vrolijke noot
Terwijl de producten worden gemaakt en geserveerd neuriet er regelmatig iemand van het team mee met de muziek op de achtergrond. Er heerst een ongedwongen en gezellige sfeer bij Koning Koffie en dat is precies zoals Bea het voor ogen had. “Maar, zegt Bea, het ondernemersvak is ook hard werken!” Ze heeft nog zoveel plannen en ideeën waar ze nu nog niet aan toekomt. “Eerst was de focus om een goed team neer te zetten en nu wordt het tijd voor nieuwe dingen, en ik moet ook echt leren loslaten”, zegt ze met een lach. In de toekomst wil Bea graag laten zien wat er bij Koning Koffie nog meer mogelijk is. “Je kunt bij ons de koffiebonen en taarten bestellen voor thuis, we maken lunch menu’s en high-tea’s op maat, we kunnen de dranken en gerechten inpakken om mee te nemen en binnenkort maak ik voor een klant mijn eerste bruidstaart! Hierdoor is Koning Koffie eigenlijk veel meer dan alleen een koffiecafé!”

Daarnaast zoekt Bea de verbinding met de stad door de samenwerking met andere ondernemers op te zoeken. Ze heeft inmiddels veel contacten opgebouwd en werkt al samen met onder andere Knappe Fiets, De Kwekersgilde, Gert-Jan de kaasboer en The Movies. Ze droomt ervan om dit verder uit te bouwen. “Er zijn veel leegstaande panden in Dordrecht. Hoe leuk zou het zijn om samen met een andere ondernemer iets creatiefs te doen, bijvoorbeeld een tijdelijke pop-up shop!’’

Inspirerende plekken
In haar vrije tijd geniet Bea graag van een kopje thee bij Villa Augustus. “Ik vind het heel inspirerend dat ze daar alles bij de hand hebben, zoals de mooie moestuin. Ik kom er graag op mijn gemak een kruiswoordpuzzel maken of een audio boek luisteren.’’ Bea verwijst haar klanten er graag naar door, net als naar andere plekken waar ze ziet en proeft dat de ondernemers met liefde en plezier hun producten maken, zoals Bistro Twee33 en Brood café Jaap.

Bea is gek op het water en de havens van Dordrecht. “Vroeger was ik altijd al met mijn bootje op het water te vinden. Een van de mooiste plekken in de binnenstad vind ik de vlonder aan de Voorstraat. Hij zit verborgen tussen de huizen. Je loopt een trapje af en ineens sta je op het midden van het water. Het is een onopvallend stukje Dordrecht waar ik graag kom.’’

Voor de toekomst hoopt Bea dat de gemeente meer budget zal vrijmaken voor het toerisme en ondernemers daar meer bij zal betrekken. “Er zijn nog zoveel kansen en mogelijkheden waar we nu geen gebruik van maken.’’ Als voorbeeld noemt Bea opnieuw de leegstaande panden. “Het is zonde dat ze leegstaan, maar laten we er dan in ieder geval iets leuks mee doen, bijvoorbeeld door de etalages mooi te bekleden.”

Bea is trots op haar Koning Koffie en op alles wat ze de afgelopen periode met haar team heeft bereikt. In de toekomst hoopt ze samen met haar man een gezinnetje te stichten en met de kleine koekjes te bakken in de winkel.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts